Olifantshuid?

Olifantshuid2Heb je als vrouwelijke manager nu echt de huid van een olifant nodig om te overleven? It’s a tough world dat wel maar het kan ook anders. Ondanks het verschil tussen man en vrouw is er de bevorderlijke complementariteit die de bipolariteit masculien-feminien ver overstijgt. Het is immers veel complexer zoals ik al beschreef in Het glazen labyrint. Hoog tijd trouwens dat het vrouwelijke zich in al zijn aspecten ten volle kan ontwikkelen.

Women are not just men in skirts 

En dat uit zich in andere denkpatronen, woordgebruik en gedrag, andere strategieën, tactieken, gedragscodes en omgangsvormen. De uitbouw van vrouwelijke carrières volgt andere paden en vertoont een eigen dynamiek. Vrouwen denken meer ‘wij’, mannen meer ‘ik’ maar in het uitvoerend handelen, is het net omgekeerd. Vrouwen stellen zichzelf meer in vraag. Ze hebben een andere opvatting en invulling van begrippen als netwerken, strategie en visie. Vrouwen hebben meerdere rollen die ze één voor één ook ernstiger nemen dan mannen. Een vrouw wordt meer beoordeeld op looks en kleding dan haar mannelijke collega’s. Als een man succesvol is, is hij goed. Als dat een vrouw ‘overkomt’ heeft ze geluk. Het zijn veralgemeningen en ik begrijp dat ik hier nogal kort door de bocht ga. Enige nuancering is nodig, maar hiermee wil ik slechts een tipje van de sluier oplichten en aangeven dat het wel degelijk complexer is dan enkel het betreden pad van de bipolariteit vrouw-man of feminien-masculien…

Women are the crux!

Coaching Women to Lead wil inzetten op het versterken van de vrouwelijke krachten, capaciteiten en energie omdat we enkel op die manier tot echte en duurzame transformatie kunnen komen. Naar analogie van wat verschillende studies zeggen over de hoognodige veranderingen in ontwikkelingslanden: women are the crux! De ‘westerse’ wereld is op dat vlak ook nog altijd ontwikkelingsgebied. Hij werd veel te lang en te eenzijdig vanuit ‘mannelijkheid’ gedirigeerd. Met alle gevolgen van dien. Hoog tijd dus dat daar verandering in komt.

Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑