Mentoring als ‘next level’ incentive

Werknemers krijgen extra’s zoals smartphones, laptops, extra verzekeringen, pensioensparen, bedrijfswagens, aandelen, opties. Of een fitnessabonnement passend binnen het gezondheidsbeleid. Fysiek zorgt de werkgever voor een goede conditie. Een win-win met duidelijk eigenbelang. Bottom line is winst en zorgen voor mooie cijfers. Er werd gerationaliseerd, bespaard en gesaneerd. Mentale gezondheid kreeg daarbij minder aandacht. Totdat de overblijvers, meestal de betere werknemers die het bedrijf zeker niet kwijt wilde, onder toenemende werkdruk een duidelijk signaal gaven in de vorm van massale burn-outs. Plots groeide eindelijk het besef hoe belangrijk welbevinden op het werk is.

button_mentoring_als_incentive

Burn-out preventie en retentiebeleid

De nadruk bij incentives ligt nog steeds te eenzijdig op financieel-materiële voordelen die vooral status en ego strelen maar ver van ethiek, ecologie en duurzaamheid staan. Die ook niets bijbrengen aan zelfredzaamheid of innerlijke rust en sterkte. Een regelmatige sessie bij een persoonlijke mentor zou het rijtje van incentives mooi aanvullen en in evenwicht brengen. Want naast al dat materiële is welbevinden ondertussen een cruciale factor die beslissend is of iemand weggaat dan wel blijft. Perfect passend dus in het retentiebeleid of burn/bore-out preventie en omdat men soms meer heeft aan een sparring partner, een goed gesprek of luisterend oor dan aan een nieuwe laptop of bedrijfswagen…

Discrete sparring partner 

Een opmerkelijk verschil met mannelijke managers, zo blijkt uit onderzoek, is dat vrouwen minder netwerken. Wanneer zou je als je ook thuis nog zaken te managen hebt? Maar los daarvan zijn vrouwen algemeen minder geneigd om toe te treden tot netwerken en (business) clubs, waar mannen zich duidelijk thuis voelen. Het is daar dat zij informeel zaken bespreken of soms arrangeren. In die optiek is een sessie mentoring ook een informeel en discreet sparring moment waar men zowel professioneel als privé de vruchten van plukt.