Het glazen labyrint

Bedrijven of organisaties waar vrouwen mee aan het roer zitten, doen het merkelijk beter. Tot dit besluit komt men in verschillende studies. Meer vrouwen aan de top is wenselijk én noodzakelijk! Datzelfde onderzoek toont echter ook aan dat slechts een kleine minderheid doorgroeit naar de top. Een belangrijke reden is dat vrouwen een moeilijker parcours moeten afleggen om carrière te maken binnen een organisatie waarvan de ‘regels’ niet door en niet voor hen werden geschreven. Het is dus complex en het gaat over meer dan enkel glazen plafonds of equal pay. Het is eerder een glazen labyrint!

Een opvallend verschil is bijvoorbeeld dat mannen vrij gestaag doorgroeien terwijl het traject van een vrouw ingewikkelder verloopt. Hun carrière bestaat uit blokken en hoofdstukken of periodes. Bijvoorbeeld vóór en na de kinderen. Waarbij een vrouw na de bevalling en weken afwezigheid haar plaats opnieuw moet veroveren of opeisen. “Alsof ze moet bewijzen dat ze haar hersenen er niet samen met de placenta heeft uitgeperst!” zoals een topvrouw het ooit pittig verwoordde.

Moeten we daarom andere, specifieke coaching aanbieden aan vrouwelijke managers? Jazeker! Want zij hebben niet méér, maar heel andere noden dan hun mannelijke collega’s. Sommigen durven zelfs stellen dat mannelijke mentors/coaches beter geplaatst zouden zijn om vrouwen in die mannenwereld te begeleiden omdat zij er zelf deel van uitmaken. Het is mijn ervaring dat deze complementariteit inderdaad versterkend werkt maar ik laat dit graag over aan ieders individuele voorkeur en vrije keuze. Al heb ik in het verleden wel meermaals de feedback gekregen “dat het goed was om dit eens met een man te kunnen bespreken“.

Met Coaching Women to Lead begeleid ik als coach, mentor of sparringpartner leidinggevende vrouwen in een grotendeels mannelijke bedrijfswereld en breng hen meer duidelijkheid, opheldering en rust.

Altijd bereid!

687_KK

Eddy Johnson
Personal coach & mentor