Welkom!

geschreventxt_WIT_4
button_prioritytest

Het glazen labyrint

Coaching women to lead wil geenszins suggereren dat vrouwelijke managers meer vaardigheden te leren hebben dan hun mannelijke collega’s, maar duidt op het feit dat vrouwen een veel complexer traject dienen af te leggen om carrière te maken binnen een bedrijf waar de cultuur niet door en niet voor hen werd gecreëerd. En dat terwijl verschillende studies aantonen dat bedrijven of organisaties waar vrouwen mee aan het roer zitten, het opmerkelijk beter doen. Vrouwen aan de top zijn dus wenselijk én noodzakelijk. Het probleem is echter dat van de 50% vrouwen die instromen aan de basis minder dan 5% de top haalt. Het gaat over meer dan equal pay of het glazen plafond. Het betreft een heus glazen labyrint van codes, bedrijfsculturen, informele netwerken, verborgen afspraken en totaal andere overlevingsstrategieën.

Eén van de grote verschillen is dat mannen meestal een vrij lineair of gradueel parcours volgen. Een vrouw haar carrière bestaat daarentegen uit blokken, uit hoofdstukken en periodes. Bijvoorbeeld vóór en na de kinderen. Waarbij ze na een bevalling en na weken afwezigheid vaak opnieuw haar plaats moet ‘veroveren’. “Alsof ze moet bewijzen dat ze haar hersenen er niet samen met de placenta heeft uitgeperst!” zoals een topvrouw het ooit pittig verwoordde.

Moeten we daarom een andere en meer specifieke vorm van coaching aanbieden aan vrouwelijke managers? Het antwoord is “Ja”. Sommigen stellen dat een mannelijke coach hiervoor beter geplaatst is. Dit klinkt misschien vrouwonvriendelijk maar berust wel op de realiteit dat mannen thuis zijn in de ‘logica’ van de ongeschreven wetten en codes omdat die –jammer genoeg– nog altijd bijna uitsluitend door mannen worden gecreëerd.

Het is alleszins mijn ervaring dat deze complementariteit versterkend werkt wanneer ik als mannelijke coach en sparringpartner van vrouwen in een mannenwereld hen kan begeleiden naar helderheid en rust, voornamelijk in probleem- en crisissituaties.

Graag tot uw dienst!

handtekening75_eddy

Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑