Tijd voor jezelf

Palliatief vrijwilliger Bronnie Ware startte een blog over haar ervaringen en kreeg zoveel reacties dat ze besloot er een boek aan te wijden. In The Five Regrets of the Dying somt ze op waar terminaal zieken het meeste spijt van hebben wanneer ze oog in oog staan met de dood. Deze ‘top vijf van spijt’ geeft stof tot nadenken en genoeg redenen om tijdig met jezelf in het reine te komen.

  1. Ik had meer het leven willen leven dat ik voor ogen had.
  2. Had ik maar niet zo hard met mijn werk bezig geweest.
  3. Ik had graag meer mijn echte gevoelens willen kunnen uiten.
  4. Ik had beter contact moeten houden met mijn vrienden.
  5. Ik had mezelf wat meer willen gunnen zodat ik me gelukkiger had gevoeld.

Volg je hart, maar hou er je verstand bij. We leven zo vaak andersom.

De onmiddellijkheid der dingen eist continu onze aandacht én onze levens op. We krijgen amper bedenktijd alvorens te reageren. Permanent bereikbaar, quasi dwangmatig, verwacht iedereen instant reactions wat leidt tot impulsiviteit en ongenuanceerdheid. En dat heeft gevolgen voor onze persoonlijke en professionele relaties. Vertragen is de boodschap.

Thuiskomen

Je ziet het in wachtzalen, in metro’s en restaurants. Mensen vergroeid met hun mobieltjes die angstvallig de leegte vermijden. Ze laten geen tijd voor mijmeringen en reflecties, laat staan voor zelfreflectie. Zoiets eist zijn tol. Het resulteert in angst en verklaart waarom er massaal wordt aangeklopt bij psychologen en coaches. Mensen zoeken naar antwoorden maar vooral naar zichzelf. Ze hebben nood aan iemand die hen begeleidt en toont dat het veilig is om naar binnen te keren. Die zegt dat het màg jezelf meer tijd en aandacht geven. Eigenlijk is dàt resetten: stilstaan bij wat je bezighoudt. De fijne dingen koesteren, de mindere zaken onder ogen durven zien. Resetten is herstellen. Niet overal wat gaan bij schrijven tot het vol staat en overloopt, maar het tegendeel. Versoberen. Terug naar de essentie. Back to basics. Gommen en ballast overboord gooien om terug boven jezelf uit te stijgen en tot rust te komen. Thuiskomen bij jezelf.

Rust vinden

Want uiteindelijk is rust hetgeen waar iedereen zo naar verlangt. Thuis, op het werk, in een relatie. Liefst op alle vlakken. Die rust extern zoeken is jezelf wat wijsmaken. Het is ook niet duurzaam omdat echte rust van binnen zit. Je vindt het in alignment: het op één lijn brengen van je denken (ratio), je hart (gevoelens) en je intuïtie (buikgevoel). Zoniet krijg je een ‘mentale hernia’. Het is jammer dat mensen niet eerder dat innerlijke evenwicht opzoeken en pas laat tot besef komen. Soms te laat…